Pàgines

dilluns, 5 de maig del 2014

APPLE PIE (PASTÍS DE POMA AMERICÀ)




L’appel pie és un pastís de poma molt típic d’Amèrica. Diuen que cada família el fa a la seva manera, per tant, hi ha moltes receptes i moltes maneres diferents de fer-lo.
Hi ha qui diu que les pomes han de ser àcides, hi ha qui diu que és millor barrejar diferents tipus de pomes, hi ha qui tapa tot el pastís amb la massa deixant-hi només uns foradets perquè es cogui bé, hi ha qui el tapa amb unes tires de massa creuades, hi ha qui hi posa més o menys mantega, o qui el pinta amb ou i qui el pinta amb llet,...

Teniem ganes de fer-lo perquè aquest pastís surt a molts dibuixos animats i a moltes pel·lis, i no l’haviem tastat mai. A més, tot el que porta poma ens agrada!

A nosaltres aquesta recepta ens agrada molt. Hi havia l’opció fàcil que era comprar la massa feta, però ens ha agradat fer-la des de zero, i la veritat és que no ens ha semblat tant difícil.
Al coure-la, la poma deixa anar el seu suc. Per tant, al tallar el pastís per emplatar-lo ens trobarem amb aquest suc. Com que no hem anat mai a USA  a menjar appel pie,  desconeixem si això ha de ser així o no, però a nosaltres ens ha agradat molt.

Aquí teniu la recepta:

INGREDIENTS

PER A LA MASSA
310 gr de farina
1 culleradeta de sal
225 gr de mantega
60 ml d’aigua molt freda

PER DINS
1’2 kg de pomes (ja pelades i tallades)
1 cullerada sopera de suc de llimona
50 gr de sucre
2 cullerades de postres de canyella
Un pessic de sal
15 gr de mantega
Una mica de llet (opcional)


El procés per fer la massa és una mica diferent de com se sol fer en altres pastissos, perquè en aquest cas no volem aconseguir una massa del tot homogenia, ja que si queden trossets de mantega sense desfer del tot, quan mengem el pastís, també ens agradarà. És per això que la mantega la posem freda i l’aigua també, i no cal treballar gaire la massa.

Comencem barrejant la farina i la sal en un bol. A continuació agafem la mantega (ha d’estar freda) i la tallem a daus petits i l’afegim al bol. Amb una forquilla metàl·lica ho anem aixafant.
Afegim l’aigua molt freda i seguim remenant. Al final ho amassem una mica amb les mans per lligar la massa. Si la massa és massa seca o sen’s esmicola molt, podem afegir una mica més d’aigua freda fins que ens quedi bé. Recordem que no cal amassar gaire perquè no cal que la massa sigui totalment llisa.
Fem una bola, l’emboliquem amb paper film i la deixem almenys una hora a la nevera perquè es refredi.

Ara preparem la poma. Les hem de pelar i tallar a grills primets. Les posem en un bol gran i els hi tirem el suc de llimona, la punta de sal, el sucre i la canyella. I remenem bé.


Passat aquest temps agafem la massa i la dividim en dues parts; una que sigui aproximadament 2/3 parts de la massa, i l’altra una tercera part, aproximadament.  La part més gran servirà per a la base del pastís i l’altra per fer les tires de la cobertura.

Posem una mica de farina al marbre i agafem la bola gran de massa. Amb un corró l’estirem fins que ja pugui tapar tota la base del motlle i els laterals. La col·loquem amb cura, de manera que encara quedi una mica d’aquesta massa estirada penjant pels costats del motlle.

Ara posem la poma al motlle. Com que hi ha tanta poma, farà una muntanya. Ja ha de ser així, encara que sembli exagerat, perquè quan es cogui la poma no ocuparà tant.

Ara posem la mica de mantega que ens queda, tallada a trossets, per entre els trossets de poma.

Finalment estirem l’altra part de la massa i amb un ganivet la tallem fent tires. Ara entrecreuem les tires i les coloquem sobre la poma, fent de cobertura del pastís.

Ja només falta tallar o doblegar la mica de massa dels laterals del motlle i de les tires de la cobertura. Podem doblegar una mica la massa pels costats com si tanquessim una empanadilla.

Podem pintar les tires, amb l’ajuda d’un pinzell, amb una mica de llet.

Un cop a punt, ja només l’hem de posar al forn a uns 170 graus, aproximadament durant 30 minuts. Es tracta que la poma quedi cuita, i a la vegada evitar que la massa es cremi. Per tant, aquest temps dependrà una mica de cada cas.

I un cop fora del forn,… a disfrutar-lo!!

Hem penjat un video ensenyant-vos com el preparem. 





1 comentari: