Pàgines

dijous, 26 de desembre del 2013

GALETES DE GINGEBRE

Avui és un dia molt especial. Aquest blog avui fa un any! Vam començar el 26 de desembre de l’any passat. Vam començar per passar l’estona, pensant que això no arribaria gaire lluny, i que només ens mirarien, i de tant en tant, els familiars més propers. Nosaltres no som grans cuiners, tenim poca experiència, però moltes ganes. Aquesta aventura ha sigut molt emocionant, molta gent ens comenta que ens segueix, i poc a poc, això s’ha anat convertint en una mena d’aventura familiar comuna on cadascú hi participa a la seva manera.
Fent el blog hem conegut ingredients nous, hem descobert molt altres blogs, ens hem llançat a provar receptes noves, hem après informàtica i un munt de coses curioses,... I hem passat moltes tardes entretinguts.
Moltes gràcies a tots els que ens visiteu, els que ens passeu receptes i els que us toca tastar el que cuinem. Tenim moltes ganes de continuar, com a mínim, un any més!

Aquesta recepta d’avui és molt especial per a nosaltres, hi hem dedicat molt de temps i ens ho hem passat molt bé preparant-la i fent-la.
N’hem dit galetes de Gingebre, però hi ha qui n’hi diu "Gingerbread man".

Aquí la tenim :

INGREDIENTS

300 gr de farina
100 gr de mantega (a temperatura ambient)
120gr de sucre moreno
4 cullerades de mel de canya  (melaza) (Es pot trovar al Mercadona. Si no, es pot utilitzar mel normal)
1 ou
1 cullaradeta de bicarbonat
1 cullaradeta i mitja de gingebre mólt
Una cullaradeta de canyella i un polssim, molt petit, de nou moscada (opcional)

Comencem tamissant la farina en un bol, hi afegim el bicarbonat (que farà de llebat) i les espècies (gingebre, canyella i nou moscada). Hi afegim la mantega i amb els dits ho anem barrejant  suaument, fent un moviment com si esmicolèssim pa. Afegim el sucre.
Per una altra banda, escalfem uns segons al microones el sucre de canya (la melaza) perquè quedi més liquid (si se'ns escalfa massa el deixem refredar). Seguidament, ho barragem amb l’ou i ho batem.
Ara avoquem això al bol on tenim la farina i els altres ingredients.
Comencem a amassar fins que ens quedi ben lligat i tinguem una massa compacta, homogenia i que no sigui massa enganxifosa. Si fos massa engaxifosa, podem afegir-hi un pèl de farina, i si el que ens passa és que se’ns esmicola i no la podem lligar, hi podem posar una mica més de mantega.

Enfarinem una mica el marbre i extenem la massa fins que fassi uns 5 mm de gruix aproximadament, i amb un motlle anem tallant les galetes.

Preparem una safata que posarem al forn, amb un paper de forn per tal que les galetes no s’enganxin.
Peescalfem el forn a 190 ºC.
Anem col·locant les galetes a la safata , una mica separades, i enfornem entre 10 i 12 minuts o fins que les veim cuites.
Les deixem refredar.

Ara és el moment de decorar-les.  Podem fondre xocolata i amb l’ajuda d’una màniga pastissera dibuixar la cara o la roba. Nosaltres ho hem fet amb glassa ( clara d’ou i sucre glas).




Fent aquesta recepta hem après moltes coses, aquí us en expliquem algunes:

QUÈ ÉS EL GINGEBRE:

El gingebre és un ingredient que dona un gust i una olor molt caracterísics. És com una espècie. Nosaltres no estem gaire acostumats a utilitzar-lo, però ho hem provat i ens ha agradat molt.
El gingebre és una planta que creix en climes molt càlids, a països com Nigèria, Jamaica, Xina o la Índia. Aquesta planta té una part que es diu rizoma, això és una mena d’arrel que creix horitzontal arran de terra. D’aquí en surten les tiges, que van amunt, i les arrels que ja estan sota terra. Aquest rizoma és el que s’utilitza per cuinar.
A les botigues d’aquí podem comprar un tros d’aquesta part de la planta, o bé comprar-lo en pols.


UN INGREDIENT NOU: LA “MELAZA” O MEL DE CANYA

Hem buscat moltes receptes de galetes de gingebre (tot i que al final hem acabat amb la del nostre llibre de sempre) i gairabé totes portaven un ingredient que no coneixiem: la melaza o sucre de canya. Hem mirat què era i hem vist que és un líquid molt viscós (molt semblant a la mel) que s’obté de la canya de sucre.
Ens pensavem que ens costaria de trobar, i resulta que al Mercadona en tenen.



LA TRADICIÓ DE LES GALETES NADALENQUES

Aquestes galetes són típiques dels països del nord d’Europa. Allà , des de fa molts segles, fan pa de gingebre  i galetes. Diuen que la reina Isabel I d’Anglaterra regalava als seus convidats una galeta que s’assemblava a ella, i així es van inventar les galetes amb forma humana.
També són típiques d’aquests països les casetes gingebre (fetes amb la massa de les galetes) i decorades amb gominoles, glassa, caramels, etc.

PERSONATGES

Si has vist la pel·lícula infantil 'Srek', segur que coneixes aquest personatge. És l’Homenet de gingebre, i representa una galeta.



Segur que també coneixeu el conte de Hansel i Gretel, els germans que es perden al bosc i arriben a una casa feta de caramels. Doncs diuen que aquesta casa del conte té l’origen en les casetes de gingebre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada